top of page

NATANAEL-O afacere cu suflet

Interviu cu Michel Hege - CEO



Ce naționalitate aveți?


M-am născut în Franța, la Strasbourg.



În ce an ați venit în România și ce ați făcut în Franța până la sosirea pe meleagurile noastre?


În Franța am avut două companii care activau în domeniul amenajărilor bazelor sportive, în special amenajarea suprafețelor acoperite cu iarbă naturală și una în domeniul cultivarii și comercializării căpșunilor.

Am venit în 2012 alături de soția mea, cu două valize, într-o iarnă foarte friguroasă și am preluat Natanael de la niște prieteni prin intermediul unei corporatii multinaționale cu acționariat elvețian, german și francez și de atunci lucrăm la dezvoltarea acestei companii în diferite sectoare. Gestionăm ferma, patiseria, linia de producție a înghețatei și productia de lapte.


Sunteți mulțumit de piața din România?


Suntem încurajați de succesul celor 7 ani care au trecut, am evoluat mult, atât noi ca și companie, dar sesizăm și schimbările în bine care se produc în întrega țară. Acum 2 ani am început și proiectul școlii care a debutat cu 90 de elevi și care acum a ajuns la 300. Școala are clase de liceu și grădiniță, practic acoperim întregul spectru educațional până la bacalaureat. Ne concentrăm pe dezvoltarea viitorului, iar mesajul nostru este că nu e nevoie să părăsești țara, te poți dezvolta în mod profesionist chiar aici, avem foarte multe oportunități în țară. Este exact ce experimentăm acum alături de Massimo, în timp ne extindem și dezvoltăm patiseria unde oamenii se simt bine și vin din împrejurimi pentru a se bucura de calitatea pe care noi o oferim.


Când ați auzit pentru prima oară de România?



Vă pot spune că am venit pentru prima oară în 1992 cu niște prieteni. Eu sunt din Alsacia, partea de est a Franței, învecinată cu Germania și deschisă spre multiculturalism, așa că nu ne-a fost greu să acceptăm și să fim deschiși pentru a veni aici, face parte din modul nostru de gândire. Aici am văzut oportunitatea pentru că pe deoparte sunt un om de afaceri, iar pe de alta sunt creștin, însă cred că afacerile au crescut cu ajutorul lui Dumnezeu în care ne-am pus speranța și am reușit să dezvoltăm companii de succes. La început, când am venit aici, nici măcar nu știam echipa care mi se va alătura, dar iată că am reușit să adun în jurul acestei idei oameni de calitate pe care mă pot baza, cum este Massimo, Jonatan care înainte a lucrat ca responsabil al flotei Lufthansa, iar acum este aici alături de noi cu experiență profesională excelentă, cu dăruire și pricepere.


Cum vă pregătiți personalul local? Aveți tehnici speciale de motivare?



În primul rând am creat o atmosferă de familie, angajații noștri sunt practic familia noastră, de asemena avem un prieten chef patiser în Franța care vine regulat aici și ține cursuri pentru personalul nostru și, desigur, îmbunătățește produsele. Credem că angajații fericiți fac produse de cea mai bună calitate.



Câți angajați aveți în momentul de față?


Sunt 50 de angajați plus încă 45 la școală.


Care sunt cele mai mari obstacole pe care le întâlniți în Romania în 2019?


Aș spune că cel mai mare obstacol astăzi îl reprezintă găsirea personalului, identificarea oamenilor de calitate și angajarea lor. Așa cum știți, cei care au dorit o viață cu mai mulți bani au plecat în țările occidentale. Dar aici e un paradox, pentru că eu am angajați români în Franța, unde fiul meu deține 25 de hectare de căpșuni. Ceea ce am observat este ca o mare parte dintre cei care au lucrat în Occident sunt foarte bucuroși să se întoarcă în țară, să își construiască o casă, să se stabilească acasă.


De unde sunt vacile pentru lapte ?



În primul rând vreau să spun că mulgem zilnic 45 de vaci, iar ele sunt urmașele celor 40 care au fost aduse tocmai din America cu avionul, în 1991, de către cel care a început această afacere acum 29 de ani. Este vorba de Ben Lep, care la vremea respectivă producea înghețată în Pennsylvania și, având experiantă, a putut să explice autorităților române de atunci că o înghețată bună se face cu lapte proaspăt din propria fermă. La început intenția a fost să fie ajutați 17 orfani cărora să li se ofere un viitor, între timp toți au plecat în America sau în Marea Britanie, unul singur continuă să lucreze la noi și astăzi.


Credeți în România? Există viitor de business aici?


Cred în Dumnezeu și cred că dacă El a dăruit aceste locuri minunate oamenilor de aici, va binecuvânta întrega țară și îi va da un rost. Atâta timp cât există libertate aici cred că există loc pentru dezvoltare și rafinarea produselor noastre din ce in ce mai mult. Cei care ne trec pragul la patiserie observă atmosfera, cum angajații noștri ii primesc cu zâmbetul de buze, cu simpatie și cu emoție. Aș putea scrie o carte despre toate întâmplările de când am venit aici, dar fiecare dintre aceste experiențe ne-au schimbat în bine, în timp ce prin ceea ce am făcut am schimbat la rândul nostru mentalități nepotrivite, transformând această experiență în una de succes.


De fapt, noi nu am venit să facem business, ci să creăm, satisfacția noastră vine mai ales din schimbarea atitudinilor în unele mai bune, vine din bucuria cu care oamenii lucrează alături de noi. Îmi place uneori să petrec timp cu elevii de la școala noastră, o dată pe săptămână discutăm și le dăruim valorile noastre.


Școala este în sistem deschis?


Da. Oricine poate să își inscrie copilul, la noi în acest moment avem foarte multe cereri pe care nu putem să le onorăm. Desigur ne gândim la dezvoltare, însă e nevoie de profesori, de clădiri și de foarte multă logistică. În acest moment construim un auditoriu mai mare de 600 de persoane pentru a putea să fim împreună la festivități și întâlniri împreună cu elevii și părinții. Tocmai am primit rezultatele simulărilor pentru bacalaureat și avem cele mai bune rezultate dintre toate școlile din zonă.



209 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page