top of page

Nea Vasile Mătrășoaie

Dragostea de pământ, legume și țară.







În orașul Dumbrăveni din județul Suceava, nea Vasile cultivă cu dragoste legume și produse organice de cea mai bună calitate, reconoscute în toată țara de specialiștii din cele mai mari centre de profil.


Recunoscut în lumea academică pentru experimențele lui și cercetarea pe care o desfasoară în foarte bune condiții, nea Vasile este printre ultimii gospodari care face legumiculrură cu metode știintifice, moderne, apelând la cele mai noi tehnologii din domeniul produselor fitosanitare ce conțin microorganisme vitale proceselor metabolice din plante.


Principiile de bază după care își desfăsoară cercetarile și producția sunt naturale, sănătos și organic răspunzând celor mai înalte criterii de calitate fiind curtat de toți mari producători care își doresc colaborarea cu dânsul.



Nu e usor „să îi intri sub piele“ lui nea Vasile pentru că are piele bătucită de la muncă, dar și sensibilă pentru că el cunoaste omul după prima strângere de mână așa cum cunoaște planta dupa felul în care își arată sănătatea și vigoarea.


Pasiunea cu care vorbește despre plante trădează dragostea lui pentru frumos și erudiție, pentru că la cei 67 de ani continuă să cerceteze și se sfatuiește cu cei mai mari specialiști din domeniu, el însuși fiind o voce de referință.


Are și o nemulțumire legată de îndepărtarea tinerilor din țară și faptul că nu reușeste să găsească oameni ca el cu dor de muncă de la 5 dimineața și cu modestie și echilibru financiar, dar nu se lasă si face majoritatea lucrarilor singur printre interviuri și vizite de la diverse persoane de renume.






Pe 20 ianuarie 2020, nea Vasile a aplicat soluția de Ecostern importată exclusiv de AGN BIO și produsă de BTU Center. La desființarea culturilor de iarnă, a adăugat 10cm de paie, a udat bine și în aproximativ 30 de zile solul era lipsit de materie vegetală uscată, formându-se astfel un compost de foarte bună calitate.




Declarația AGN BIO:


Cine este AGN BIO și de ce am alege produsele organice de la BTU Center?


La nivel mondial, suntem din ce în ce mai preocupați de ceea ce consumăm. Credem că atenția și grija noastră ar trebui să înceapă chiar cu solul pe care cultivăm. Din ce în ce mai multe substanțe chimice dăunătoare sunt utilizate de agricultori pentru a face față numărului mare și divers de dăunători cu rezitență mare dar și pentru a face față solicitării de alimente.


AGB Bio vine cu o soluție sănătoasă și unică dpdv al compoziției: produselor ecologice cu aplicabilitate fitosanitară pe bază de microorganisme, ciuperci și bacterii.

Suntem conștienți că intrăm pe o piață a substanțelor pesticide foarte competitivă, însă considerăm că produsele noastre ce conțin microorganisme vitale proceselor metabolice din plante vor avea un cuvânt de spus în fața substanțelor chimice de sinteză și chiar și a celor chimice agreate în sisteme ecologice.


BTU-Center este unic ca și producător deoarece are propriile laboratoare certificate în care atât compania BTU, cât și biologi și ingineri, biotehnologi, academicieni și oameni de știință fac determinări și analize. Acesta este un mare avantaj mai ales din punct de vedere financiar.








Lui nea Vasile îi place să daruiască, să explice tuturor ce face și nu se ferește să transmită cele mai mari secrete ale agriculturii pe care o face el:


- stropește plantele cu un amestec de tutun cubanez și pelin și mai mult se oferă să îți dea cateva semințe de tutun să poți face și tu așa ceva.


- nu udă plantele în fiecare zi să nu le facă lenese și să le transforme în luptătoare


- îndepărtează imediat planta sau frunza bolnavă pentru a nu fi transmisă mai departe în cultură


- rupe surplusul de frunze și tulpini care consumă energia plantei fără să o ajute la productivitate


- si mai sunt si alte secrete pe care le veți afla cînd îl vizitați pe Nea Vasile la Dumbrăveni.









176 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page