top of page

Murături de la Milișăuți

Updated: Feb 24, 2020

Stăm de vorbă cu Lucian Laurus, reprezentantul brandului Cămara Laurus - murături de la Milișăuți.





Am început afacerea cu murături în anul 2007, când am pus pentru prima dată într-o cadă goală varză la murat. O putem numi o afacere de familie, transmisă între generații, deoarece încă din anul 1935, străbunicii mei se ocupau de grădinărit, cantitățile mici de murături aducându-le profituri mari în perioada respectivă. Bunicii și părinții mei, prin anul 1988, mergeau la târguri prin toată țara pentru a vinde murături.


Ce folosiți la murături ?



În primul rând fără chimicale, doar cu slatină de Cacica și apă de izvor.





Afacerea serioasă cu fonduri europene când a început ?


Din acest an, de acum urmează să consolidăm brandul, dar la afacerea propriu-zisă lucrăm de 7 ani, am vândut în târguri cu certificat de producător, am aprovizionat pensiuni cu renume din județ. Nu ne lăudăm, dar calitatea este deosebită, cu cât e mai mare bolul, cu atât murăturile sunt mai gustoase. Am achiziționat o mașină de vidat semiprofesională, la început lumea nu prea avea încredere, dar le-am prezentat calitățile : nu curge, are același gust, e mai ușor de transportat. Am vândut-o la același preț, se întâmpla prin 2013.



Ce cantitate de murături tranzacționezi pe an ?


Minim 50 tone de varză. Atât de pe terenurile proprii, dar și cumpăr, am vecini care produc pentru mine. Același proces îl urmăm și pentru castraveți și pepene roșu. Sunt produse de calitate, neforțate chimic.


Care este secretul murăturilor să nu se înmoaie ?






(surâde amuzat)

Nu pot să divulg secretul, pentru că vreau să-mi vând marfa. Important e că produsele sunt făcute fără chimicale.



Te gândești să deschizi un magazin ?


Poate pe viitor, dar prefer să câștige toată lumea, nu doar eu. Vreau să am grijă de marfă și să fac ce știu cel mai bine, iar alții să se ocupe de agricultură pentru mine.


Totuși, ce sfat poți oferi celor care își fac singuri murăturile ?




Omul acasă își pune murături, dar după un timp butoiul prinde gust, cum se spune. Nu poți face calitate cu cantități mici, apare așa-numita “floare”, la noi murăturile stau închise ermetic. Când ai deschis butoiul, trebuie să consumi murăturile sau să le ambalezi.






Planuri?


Vreau să fac o rețetă nouă, care la noi nu se prea consumă, dar în Ardeal și Ungaria se bucură de succes : murături asortate, dulci la gust. O altfel de murătură, cred că ar fi un brand bun.




Lucian Laurus

0742 550 838







547 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page