top of page

Rodnei - Munții de flori

de Bogdan Voina




Cea mai mare arie protejată din România, parcul național Munții Rodnei, este situată în nordul Carpaților Orientali, pe o suprafață de 47.227 hectare. Atracțiile pentru turiști, dăruite de natura în stare pură, sunt tot atâtea cărți de vizită pentru a petrece câteva zile pe aceste meleaguri, având de ales de la altitudini de la 750 metri la 2.303 metri, adică până la vârful Pietrosul. Munții apar sub forma unui horst alcătuit din șisturi cristaline, delimitat de falii profunde : Dragoș Vodă ( la nord ) și Rodnei ( la sud ).





În partea sudică apar roci vulcanice neogene, sub forma unor măguri dispuse în lungul Someșului Mare. Din întregul lanț carpatic oriental, Munții Rodnei păstrează cel mai bine urmele ghețarilor cuaternari. Alcătuirea ariei protejate îndeamnă la pasionante expediții. Rezervația naturală Piatra Rea se întinde pe 50 hectare și este cunoscută în special pentru abundența exemplarelor de floare de colț, rezervația Peștera și Izvorul albastru al Izei au 100 hectare, formându-se la zona de contact dintre șisturile cristaline ale Munților Rodnei și zona calcaroasă, în timp ce rezervația Ineu – Lala, de 2.568 hectare, prezintă o largă dezvoltare a reliefului glaciar, cu cascade și lacuri.




„Geacă impermeabilă

păstrează temperatura

corpului pe munte.

Vântul plus umiditatea

pot fi o mare problemă

în drumețiile tale.



Stâncile din zonă reprezintă o mare atracție pentru cățărători. La fel și cele 9 peșteri, cele mai cunoscute fiind Izvorul Tăușoarelor, cu o lungime de peste16 kilometri, Jgheabul lui Zalion, de 2 kilometri, Grota Zânelor, Valea Cobășelului și Piatra Busuiocului. Pietrosu Mare şi lacul Iezer rămân locurile preferate ale celor care merg cu cortul în Munții Rodnei. Dar, dacă ajungi aici, e musai să vezi cascada Cailor, cea mai mare din România. Până la ea poți ajunge pe jos sau cu telescaunul, depinde de vreme și de forțele proprii. Cu siguranță, cascada de 90 metri îți va tăia respirația. Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali ( 1.416 metri ), pe hărţile rutiere apare ca DN 18 ce leagă oraşul maramureşean Borşa de satul Şesuri din comuna suceveană Cârlibaba.







În zonă pot fi vizitate hanul şi mănăstirea Prislop, dar şi interesantul muzeu al rădăcinilor. Lacul glaciar de sub Pietrosu se află la altitudinea de 1.825 metri şi are o suprafaţă de 3.450 metri pătraţi. Lacul este înconjurat de jnepeniş, iar între el şi staţia meteo se găsesc o mulţime de locuri numai bune de pus cortul. Și neapărat, nu uitați să admirați „covorul” cu narcise de la 1.600 metri altitudine, splendoarea parcului. Despre Muntii Rodnei se spune că sunt cei mai solicitanti din țară si că urcușurile lor sunt greu de străbătut. Cărările bătătorite nu ocolesc niciun vârf, dar creează dificultăți chiar și alpiniștilor. Vă recomandăm câteva trasee care punctează principalele obiective turistice ale masivului :


1. Vârful Ineu - Șaua cu Lac - Tăul Lala Mare -

Șaua Ineutului ( 2 ore ). Traseul nu este accesibil iarna.

2. Gura Fântânii - Pasul Prislop ( 4 - 5 ore ).

Diferența de altitudine de aproape 600 metrii se realizează în urcuș continuu, care iarna se parcurge pe șosea.

3. Gura Fântânii - Valea Fântânii - Pârâul Cailor - Cascada Cailor - Poiana Tiol - Pasul Prislop ( 5 - 6 ore ).

În timpul verii traseul se parcurge foarte ușor, la Gura Fântânii există cabană și hotel, iar pe parcursul drumului găsiți stâne unde să cereți adăpost.


4. Borșa – Ulița Pietroasa - Cabanele Meteorului - Tăul Pietrosul - Șaua de sub Pietrosul Mare - Curmătura Pietrosului Mare - Vârful Rebrei - Vârful Buhă- iescu Mare ( 8 ore ).



Nu urca muntele în pantofi sport!


Investește în papuci

impermeabili, de calitate

pentru a fi în siguranță.

80% din accidente sunt

cauzate de

încălțămintea neadecvată!


Singurele dificultăți sunt diferențele mari de nivel. Fiind iubitor de plante, păsări și insecte ( altfel nu ați avea ce căuta pe munte ! ), trebuie să știți că aici trăiesc aproape 650 specii de fluturi, peste 150 specii de păsări, multe dintre ele protejate la nivel naţional şi european și peste 1.000 specii de plante, unele foarte rare. În plus, în Parcul Naţional Munţii Rodnei puteţi fotografia de la distanță sau mai de aproape cocoşul de munte, marmota, căprioara, cerbul, nevăstuica și bursucul. Importanţa Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost recunoscută din 1979 de Consiliul UNESCO, care a luat hotărârea să includă rezervaţia ştiinţică Pietrosu Mare în reţeaua internaţională de rezervaţii a biosferei.








65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page