top of page

Formă și sens

Roxana Andrieș - Arhitect



FREYA ART & DESIGN

office@freyadesign.ro

0753581965

str. Barbu Stefanescu

Delavrancea, nr 9A,

Suceava




Încă din adolescență, asemenea multor alți tineri, am fost un haos infantil, artistic, plin de emoții, un fragment de femeie în devenire, care simțea că poate face orice. Ambiția și perseverența mea au reușit de a lungul anilor să cizeleze haosul infantil, să îi dea o formă, un sens, însă fără a pierde creativitatea spontană și revigoranța.

Acum, ca și adult, sunt soție, fiică, soră, colegă, prietenă, evident, am precum toți oamenii simpli, zeci de roluri, așa cum societatea în care trăim ne „organizeaza" vrând, nevrând. Dar eu, Roxana Andrieș, vreau să cred că societatea și toate presiunile care încep cu "ar trebui să/sau este normal să", nu au reușit să îngrădeze simțul artistic de care am dat dovadă încă de mică.

Am ales sa studiez arhitectura pentru că îți oferă satisfacția de a-ți fi propriul stăpân și garanția controlului deplin asupra produsului care îți iese din mână. Spre deosebire de alte meserii în care oamenii pasionați și dedicați meseriei lor nu ajung de cele mai multe ori să aibă o viziune globală asupra produsului la care lucrează, arhitectul este întotdeuna șeful de proiect, autorul, dirijorul unei echipe de specialiști, toți aceștia lucrând pentru a da contur visului său ce urmează a fi întrupat în realitate





În procesul de proiectare, arhitectul va pune în practică:

-imaginația artistică și viziunea creativă pentru a aduce la viaţă o idee/ viziune, folosind formă, lumină, texturi, materiale și culori, combinându-le pentru a ne îndeplini nevoile estetice, spirituale și culturale;

-cunoștințe practice și tehnice pentru a crea spații care să fie sigure, eficiente, durabile și care să corespundă nevoilor economice;



-competențele interpersonale, înțelegerea psihologică și practică etică pentru a realiza spații care îndeplinesc nevoile complexe și, uneori, conflictuale ale clienților, utilizatorilor și comunității.




Proiectant sau arhitect?


Cu toții avem acces la internet sau, mă rog marea majoritate, iar motoarele de căutare ne pun la dispoziție o vastă bibliotecă virtuală, astfel că foarte mulți când vor să construiască ceva primul lucru pe care îl fac este să caute pe internet. Odată găsit ceva care le place merg la „proiectant” să o deseneze.


„Proiectant“ este un termen folosit pe scară largă și se referă la orice persoană ce activează în domeniul proiectării. Această terminologie nu face diferența între arhitect, inginer de rezistență, inginer de instalații sau orice alt fel de ingineri, și este relativ incorectă, având în vedere că fiecare dintre cei enuntați anterior au altă pregatire universitară și fiecare are experiență pe un domeniu bine definit.

Arhitectura este o astfel de meserie, nefiind canalizată pe un domeniu „de nișă” cum sunt multe alte meserii.

Arhitectul este prin definiție intelectualul de elită care prin arhitectură oferă satisfacții excepționale în domeniul ideal, intelectual, dar și în concret. Noi arhitecții avem satisfacția și beneficiul de a lăsă în urma noastră realizări dintre cele mai concrete:

clădirile pe care le construim pentru semenii noștri.


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page