top of page

30 de ani de antreprenoriat

Updated: Feb 25, 2020

Ioan Iftode - Orizont 2000 Suceava




În ce an ați început?


În ’90. Exact în 90. După ne-am transformat în societate comercială, în SRL în 91,

Orizont 2000 din 91 până în 96.


Ce activitate aveați?


Comerț. Lumea făcea comerț în proporție de 90 și ceva la sută. Era perioada în care se câștiga foarte ușor, orice vindeai...se vindea, pentru că se trecea de la societatea în care nu erau bunuri la vânzare, erau bani dar nu aveai ce face cu ei, atunci se vindea orice. Erau persoane care se uitau la mine ca la un marțian că voiam să fac altceva.


Erați privatizați...


Da, si despărțirea de socialism, de comunism pare acum o chestie minoră, dar atunci privații erau 1 la 1000 care să fi început atât de repede și să aibă curaj să se desprindă de sistem .Cei care au avut curaj să facă ceva atunci, au reușit...Nu era o problemă desfacerea, piața primea orice.


De producție cum v-ați apucat?


Am fost mult mai înclinat către producție. Vindeam muștar de Tecuci și atunci am zis hai să fac eu ceva, de ce să vând produsul altcuiva? Și atunci s-a cumpărat fabrica ce se află pe str.Cernăuți, s-a înființat Trust Orizont de către mine și de vreo 23 de ani s-a tot mers pe muștar.


Cât muștar vindeți pe an?



Cam o mie de tone. Ca producător național suntem pe locul 4-5 Național, dar noi vindem cu adevărat în Moldova de Nord și în rest vindem în rețea națională pe Kaufland. A fost perioada 1996-2000 când s-au așezat foarte mult prețurile. Iar din 2000 am cumpărat mastodontul aceasta care pentru o persoană singură este mult. Mă refer la Consuc SA.


Ce suprafață aveți aici?


3,2 hectare. A fost o perioadă grea, am reușit să răzbesc, să plătesc datoriile, după care a venit în 2006 proiectul SAPARD și s-a schimbat totul. Aici a fost spital, după ce s-a trecut în sistemul socialist au început să apară câte o anexă, o făbricuță, un depozit... Noi aici am investit, avem echipamente nemțești și așa s-au pus bazele producției. Producem muștar, sucuri și ambalăm apă, avem foraj propriu la 205 m apa foarte curată, stație de tratare foarte performantă Producție acum fără tehnologie, nu se poate.


Apa ce aport are în bussinesul d-voastră?


Se apropie de 50%. Există orientare foarte clară în rândul consumului, de la sucuri acidulate la sucuri plate, și de la sucuri plate la apă.

P. Oameii renunță la sucuri că sunt pline de zahăr.

„ Clienții vor calitate, calitatea se reflectă în preț și sunt oameni care plătesc un preț mai mare pentru a avea calitate.

Oameii renunță la sucuri că sunt pline de zahăr?


Exact, mai mult, sunt țări în Occident unde s-a introdus taxa de/pe dulce deoarece consumul de zahăr în exces duce la îmbolnăviri în masă. Și atunci chestia de a pune o taxă pe dulce chiar în comparație cu o taxa pe țigări sau alcool mi se pare o chestie rezonabilă. La noi, nu au avut curaj să o ducă până la capăt. Banii de pe taxa pe dulce se puteau duce la Sănătate. Nu s-a putut că nu se gândește pe termen mediu și lung... La noi, în societatea românescă este clar că există o creștere , o dezvoltare puternică, cu niște convulsii extraordinare, cu niște costuri jenante, penibile, dramatice. Cost înseamnă exodul forței de muncă, modul cum sunt tratați ceilalți dincolo, faptul că aici rămâne un loc liber și se ridică exact scursurile, nu poți să le spui altfel. Dar se vor întoarce acasă și se vor limpezi lucrurile. Înainte se puteau face multe că nu se știa, acum ies la suprafață foarte repede. Facem parte din familia europeană și nu ne lasă ei...


Cum vă descurcați cu forța de muncă?




Este greu, dar este fidelizată. Având în vedere cât de mare este ruptura asta între stat și privat, garantat trebuie ridicat nivelul de salarizare. Și nu mă refer la salariul minim pe economie pentru că la mine nu există așa ceva. Dacă vrei să ai oameni, trebuie să le oferi salarii pe măsură. La mine se câștigă peste 500 de euro. Sunt oameni care pentru 500 de euro vor să se întoarcă să muncească în țară iar pentru un salariu mai mare chiar să și rămână. Am exemple în firmă. Un inginer de profesie care a lucrat în străinătate în agricultură, lucrează acum la mine ca inginer. Mă bucur că i-am dat șansa să facă ceea ce-i place. Am și angajați care la vârsta de 40 de ani fac facultate.


Câți angajați aveți?


Pe ambele firme și Trust Orizont și Consuc, 49 . Cine nu va ști să ofere salarii să își țină angajații va trebui să închidă, având în vedere diferențele dintre stat și privat.


Credeți într-o restructurare a bugetarilor?


I. Obligatoriu, este inevitabil. Deficitul poate fi ascuns, dar nu poate fi ascuns la nesfârșit. Trebuie introduse taxe, dacă nu au curajul să o facă își asumă, dar domeniul privat trebuie să crească salariile, așadar vor crește prețurile. Inflația deja a sărit din target și nu are cum să rămână așa.



Când v-a ajunge România la nivelul de trai al Vestului ?


Când vine Vestul încoace. Și dacă vă uitați la economie, a venit. Cine rezistă , rezistă și ca să închei pe plus, că până la urmă de asta ai o afacere, pui în preț și dacă îți păstrezi volumul este bine , dacă nu, înseamnă că servciul tău nu este de o calitate suficientă și piața îți spune NU. Clienții vor calitate, calitatea se reflectă în preț și sunt oameni care plătesc un preț mai mare pentru a avea calitate. Cei care vând ieftin...ieftineala are picioare scurte și dă o rată de profit atât de mică încât simți că mergi pe sârmă.

Ce cifră de afaceri aveți?


Cred că pe amândouă firmele aproximativ 5 milioane de euro.


Care sunt satisfacțiile în cele din urmă? La ce vă raportați când vă gândiți la succes ?


Produsele care se vând. Și cu adevărat când a fost greu, tot produsele m-au ajutat.


Sunteți un om bogat?


Nu, față de cei care au speculat, nu. E drept, nici nu pot spune că sunt un om sărac. Bucuria mea sunt produsele care sunt pe piață și clienții noștri care în mod constant sunt alături de noi.

Blogging gives your site a voice, so let your business’ personality shine through. Choose a great image to feature in your post or add a video for extra engagement. Are you ready to get started? Simply create a new post now.

103 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page