top of page

Și plantele merită să fie iubite

Dialog cu

Andi Butnaru,

director la

Pepiniera Salcea,

Suceava



Unde vă găsesc clienții?


La numerele de telefon

0740.084.145 sau 0320.529.321

sau pe internet la:







Care este activitatea principală a pepinierei Salcea?


Andi Butnaru : Pepiniera a fost înființată inițial pentru producerea puieților forestieri, dar pe parcursul timpului lucrurile s-au schimbat. Au mai dispărut de pe piață solicitările de puieți forestieri și au apărut solicitări pentru nuiele de împletituri, s-au înființat răchitării. Pepiniera trebuia să facă profit și singura variantă erau puieții ornamentali. În 2005, aveam 2 hectare de puieți ornamentali, acum, avem 38 hectare. Noi nu avem alt punct de distribuție, numai aici. Mai avem arbuști fructiferi, puieți forestieri, plante mamă, rulouri de gazon.


Faceți și cercetare aici ?


Cercetare nu s-a făcut niciodată, în schimb experimentăm noi. Aducem varietăți care nu au prea mers în zonă și încercăm să le adaptăm și să le producem. Avem varietăți de tuia și ienupăr, care nu sunt neapărat răspândite în zona noastră.





Câți oameni lucrează aici?


Personalul permanent este de 17 oameni, inclusiv eu.


Care e cea mai aglomerată perioadă a anului pentru voi?


Cam toate perioadele sunt aglomerate. De exemplu, acum recoltăm butașii, avem de toaletat, sunt lucrări de formare a coroanei. Unii au senzația că numai primăvara și toamna avem de lucru, dar lucrările sunt continue.



De ce vine lumea să cumpere de la dvs. ?


Sunt mai multe categorii de clienți. Unii știu exact ce vor și vin cu listă, alții nu știu, dar doresc să fie frumos. O doamnă a venit la noi să-i oferim un colț de rai și … exact asta i-am oferit. Un client care nu are mare experiență în domeniu sau, din contra, unul care le știe pe toate, vrea din start ca grădina să fie plină și ia o grămadă de plante, aglomerează din start.


După ce plantele cresc se sufocă una pe alta. Mai sunt greșelile la plantare și mâna de muncă necalificată.



Ce spuneți despre comerțul cu pomi în supermarket?


Au marfă bună și prețuri competitive, dar o parte din plante nu sunt aclimatizate și vor exista pierderi destul de mari. Planta stă în interior fără umiditate, înmugurește, nu are pământ și automat începe să se usuce. Cumpărătorul achiziționează, practic, o plantă compromisă.


Există plante sănătoase și plante nesănătoase?





Pe piață cam greu intră plante cu boli, dar mai sunt boli în stare latentă. De multe ori nici specialiștii nu pot să-și dea seama, pentru că nu pot fi observate cu ochiul liber. Pepiniera Salcea livrează material aclimatizat, sănătos, pentru că plantele prezintă riscul contaminării sau, cum zice lumea, să se corcească.


După câți ani își dă seama cineva că nu a cumpărat un pom de calitate?


Poate niciodată să nu-și dea seama, dar apar probleme și beneficiarul poate să dea vina pe oricine. Varietatea poate fi problema clienților, adică scrie pe etichetă una și, de fapt, ai cumpărat alta.


Ce tipuri de culturi se potrivesc zonei

noastre?




La legume, în general la Suceava merge cartoful, la Milișăuți merge foarte bine varza. Pentru industrializare merge foarte bine mărul, părul și prunul pe anumite locuri.





7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page